|

W jeden kwadrans gęś na stole

W najbliższą niedzielę - 11 lipca zapraszamy do odwiedzenia Frymarku w Bydgoszczy  (ul. Gdańska 8), a  18 lipca Wolnego Jarmarku w Toruniu (Rynek Nowomiejski), gdzie w godzinach 10.00-15.00 odbędą się pokazy kulinarne połączone z degustacją, których tym razem hasłem przewodnim jest gęsina.

 

Na stoisku prezenetowane będą produkty i potrawy regionalne wykonane w oparciu o surowiec rodzimej gęsi białej kołudzkiej, pochodzący z Zakładu Doświadczalnego Instytutu Zootechniki PIB w Kołudzie Wielkiej. Zaprezentowane będą walory prozdrowotne mięsa gęsiego, jak i możliwości kompleksowego jej wykorzystania w regionalnej gastronomii.

Instytut Zooetchniki – Państwowy Instytut Badawczy wraz z partnerami: Kujawko - Pomorską Organizacją Turystyczną i Biurem Turystycznym COPERNICANA Anna Gajewska, realizują projekt  pn:  „Co z zagrody to na stole” na hasło „Niech Cię Zakole” - kołudzka gęsina, z merynosa jagnięcina i złotnicka wieprzowina w lokalnej marce turystyczno – kulinarnej.

 

 Celem projektu jest  wdrażanie do lokalnej gastronomii i agroturystyk szlaku kulinarnego "Niech Cię Zakole" produktów i potraw wytwarzanych wyłącznie z rodzimych ras hodowanych lokalnie.