Województwo zachodniopomorskie Województwo pomorskie warminsko-mazurskie Województwo podlaskie Województwo lubuskie Województwo wielkopolskie kujawsko-pomorskie Województwo mazowieckie Województwo lodzkie Województwo lubelskie Województwo dolnośląskie Województwo opolskie Województwo świętokrzyskie Województwo śląskie Województwo małopolskie Województwo podkarpackie
Logo Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi

kujawsko-pomorskie

English 
baner

  Znajdź KSOW na:

      

Czeska wieś – wizyta studyjna

31.10.2019

Wizyta w Regionie Hana w Czechach, rozciągającym się pomiędzy miastami Zábřeh, Holešov, Vyškov i Uničov, w dolinie rzek Morawy i Hany, miała na celu zapoznanie właścicieli gospodarstw agroturystycznych oraz przedstawicieli organizacji i instytucji wspierających rozwój turystyki na obszarach wiejskich z dobrymi praktykami zidentyfikowanymi u naszych sąsiadów. Największe miasto regionu to Ołomuniec. Promuje się tu wyroby i produkty regionalne związane z nazwą Hana. Nazwa ta pojawiła się w XVI wieku od zamieszkującej go grupy etnograficznej Hanaków, charakteryzującej się regionalną gwarą hanacką, barwnymi strojami ludowymi (hanacki krój) i własnymi, silnymi tradycjami. Obecnie lokalne instytucje i stowarzyszenia prężnie odtwarzają tradycję regionu.

W wizycie uczestniczyli laureaci Konkursu „Agro-Wczasy’2019”, przedstawiciele regionalnej i lokalnych organizacji turystycznych, ośrodka doradztwa rolniczego, izby rolniczej oraz samorządu województwa.

 

Program merytoryczny wizyty obejmował:

 

Ø  Prezentację procesu budowania strategii rozwoju tras rowerowych w Regionie Moraw i współpracy nadgranicznej oraz  wykorzystania walorów wsi morawskiej w rozwoju turystyki aktywnej;  

 

Ø  Spotkanie z przedstawicielami  Stowarzyszenia Ruchu Turystycznego Moraw Środkowych, omówienie  i prezentacja  Marki Regionalnej Hana;

 Ø Snail Farma – przetwórstwo mięsa ślimaków, które producent w pierwszym etapie rozwoju firmy hodował we własnym gospodarstwie, a obecnie skupuje je od lokalnych dostawców. www.barkona-snails.eu. Prezentacja strategii marketingowych produktu;

Ø  Piekarnia Mezice -  Naklo - od 50 lat rodzina wypieka tradycyjne pieczywo i ciasta hanackie. Specjalnością są kołacze, babeczki oraz słodycze z gryki i mąki orkiszowej. Ta rodzinna firma z powodzeniem wypieka tylko regionalne produkty i przyjmuje zamówienia na pieczenie hanackich specjałów. www.zakusky-mezice.cz;

Ø  wizyty w sklepach i bistrach, które wykorzystują produkty regionalne;

Ø  Farma Mleczna Novy Dvur - prowadząca ciekawe programy edukacyjne. Właściciele obiektu na 160 hektarach ziemi prowadzą gospodarstwo mleczne, specjalizacja to pozyskiwanie mleka krowiego, koziego i owczego. Prowadzony jest tu bardzo ciekawy program dla dzieci „Droga Mleczna - od cieląt do jogurtu". Dzieciom pokazuje się jak i gdzie żyją w gospodarstwie zwierzęta, gdzie i jak przygotowywane jest jedzenie dla krów, cieląt, kóz i owiec. Specjalny „Fantom Krowy” służy do nauki dojenia, dalej poznają procesy przetwarzania mleka na masło, twaróg, jogurt i lody. www.doubravskydvur.cz;

 

 Ø  Farma Lawendowa - Uprawa  z bio certyfikatem, przetwórstwo, kawiarnia. Właściciel farmy odzyskał upaństwowione gospodarstwo rodzinne i zajął się uprawą lawendy, którą konfekcjonuje, przetwarza i sprzedaje w postaci herbat, likierów, składników do deserów. Organizuje na farmie śluby i przyjęcia weselne, Lawendowy festiwal, który gromadzi kilka tysięcy widzów.  http://www.levandulovakavarna.cz/statek;

Ø  Miejscowość Lostice słyną z produkcji najbardziej rozpoznawalnego czeskiego sera. Serki Ołomunieckie to najlepszy produkt regionalny, znany w całej Europie. Mieszkanki tej małej miejscowości rozwinęły manufakturę „Tvaruzkova Cukrarna", która wytwarza ciasta i desery z sera ołomunieckiego. Podczas degustacji wyrobów rozmowa na temat sposobów dystrybucji i reklamy produktu regionalnego. www.tvaruzkovacukrarna.cz;

 

Ø  Złota Farma Stetovice Vrbatky - Duże gospodarstwo produkcyjne i agroturystyczne, na miejscu konie, stawy rybne, krowy rasy czeskiej Cestr, przetwórnia mleka na sery, twarogi i jogurty. Własny sklep i kawiarnia w gospodarstwie. Spotkanie z osobami odpowiedzialnymi za rozwój farmy, wymiana doświadczeń. www.zlata-farma.cz;

 

Ø  Kozia Farma Nikada  - rodzinne gospodarstwo znajduje się we wsi Koválovice koło Tištína. Uprawiane są  20 hektarów w rolnictwie ekologicznym. Od 2011 hodowla kóz białych i krótkowłosych.  Obecnie 60 kóz dojnych, zwierzęta  trzymane w  pomieszczeniach i kojcach grupowych z możliwością  wychodzenia  na zewnątrz. Dojenie odbywa się w automatycznym doju dla 12 kóz. Całe mleko jest przetwarzane bezpośrednio na farmie we własnej mleczarni serowej na sery kozie, twaróg i jogurt.  http://kozifarmanikada.cz;

Ø  Drahanovice  „Minibrovar Kosir" produkcja piwa regionalnego,  https://www.pivovarkosir.cz/ Prezentacja potraw z Regionu Hana.

 

Uczestnicy wizyty zapoznali się z praktyką budowania strategii rozwoju turystycznego ruchu rowerowego w Regionie Hana, modelem promocji marek regionalnych oraz praktyką rozwijania i reklamowania własnych wyrobów przez lokalnych producentów, co może przynieść inspiracje we własnej działalności, przełożyć się na działania lokalnych organizacji wspierających rozwój turystyki na wsi czy zintensyfikować działania marketingowe  regionalnych organizacji.


Portale regionalne
mapa
 
logo Unia Europejska
Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich:
Europa inwestująca w obszary wiejskie
logo PROW
logo FAPA    logo CDR
Mapa serwisu    |    copyright KSOW 2009