Serdecznie zapraszamy 23 maja do Torunia, na Rynek Nowomiejski, gdzie w godzinach od 10.00 do 15.00 odbędą się pokazy kulinarne połączone z degustacją, których motywem przewodnim jest baranina. Podczas Wolnego Jarmarku Toruńskiego (Rynek Nowomiejski 25) na stoisku informacyjnym Instytutu Zootechniki – Państwowy Instytut Badawczy w Balicach, mistrz kulinarny Piotr Lenart zaprezentuje potrawy i produkty z jagnięciny i baraniny.
Instytut Zootechniki - Państwowy Instytut Badawczy wraz z partnerami: Kujawko - Pomorską Organizacją Turystyczną i Biurem Turystycznym COPERNICANA Anna Gajewska, rozpoczyna realizacją projektu pn: „Co z zagrody to na stole” na hasło „Niech Cię Zakole” - kołudzka gęsina, z merynosa jagnięcina i złotnicka wieprzowina w lokalnej marce turystyczno – kulinarnej”. Celem projektu jest wdrożenie do lokalnej gastronomii i agroturystyk z regionu Zakola Dolnej Wisły produktów i potraw wytwarzanych wyłącznie z rodzimych ras, hodowanych lokalnie. Będzie to również promocja szlaku kulinarnego Doliny Wisły "Niech Cię Zakole".