|

Piknik w Osielsku – „Co z zagrody to na stole na hasło „Niech Cię Zakole”

Instytut Zootechniki Państwowy Instytut Badawczy w Krakowie wraz z partnerami projektu, serdecznie zapraszają  24 lipca 2021 roku do Osielska k/Bydgoszczy (teren przy Hotelu Tyrol, ul. Kąkolowa 2) na wydarzenie plenerowe - „Co z zagrody to na stole – Piknik Niech Cię Zakole” połączone z jarmarkiem.

 Podczas imprezy zaplanowano prezentację oferty turystyki kulinarnej szlaku „Niech Cię Zakole”  w Dolinie Dolnej Wisły, pokazy kulinarne z gęsiną, jagnięciną i złotnicką wieprzowiną połączone z degustacją. Podczas jarmarku będzie można nabyć sery i miody z Doliny Wisły, zioła, herbaty i lemoniady z Siennej, konfitury i słodycze z Luszkowa, piwa regionalne z Gruczna, rękodzielnicze artykuły drewniane do wystroju wnętrz z Januszkowa oraz produkty oferowane przez Eko-sklep Dary Regionu z Torunia.

 

Program wydarzenia:

12.00    Uroczyste otwarcie

12.30 – 13.00 - Prezentacja oferty turystyki kulinarnej szlaku „Niech Cię Zakole” – Piotr Lenart – koordynator szlaku

Trzy pokazy kulinarne na stoisku promocyjnym z degustacją:

13.00 – 14.00 „W jeden kwadrans gęś na stole” – frywolny rozbiór tuszki gęsiej z wykonaniem 3 potraw.

15.00- 16.00 „Naucz się Wać Panie co zrobić baranem” – prezentacja wykonania trzech potraw z jagnięciny zakończona degustacją;

17.00 – 18. 00 „Złotnicka rasa - najwyższa klasa” - prezentacja wykonania trzech potraw z wieprzowiny złotnickiej zakończona degustacją;

 

11.00 do 18.00  Jarmark - stoiska wystawiennicze z regionalnymi produktami, w tym:

  • produktami, wyrobami i potrawami na wynos z trzech rodzimych ras oferowane przez - Eko-sklep Dary Regionów;
  • ziołami i herbatami, lemoniadami – Makowe Lato z Sienna;
  • Miody z Doliny Wisły;
  • serami z krowiego mleka;
  • serami kozimi;
  • wyrobami cukierniczymi - krówki; pieczywo; konfitury;
  • konfiturami z owoców własnego sadu;
  • piwa regionalne z Gruczna;
  • rękodzieło – wyroby z drewna – deski, półmiski gastronomiczne, meble, rzeźby – FEBRILIS Sztuka Drewna;

 

Instytut Zooetchniki – Państwowy Instytut Badawczy wraz z partnerami: Kujawko - Pomorską Organizacją Turystyczną i Biurem Turystycznym COPERNICANA Anna Gajewska, realizują projekt  pn:  „Co z zagrody to na stole” na hasło „Niech Cię Zakole” - kołudzka gęsina, z merynosa jagnięcina i złotnicka wieprzowina w lokalnej marce turystyczno – kulinarnej.

Celem projektu jest  wdrażenie do lokalnej gastronomii i agroturystyk szlaku kulinarnego "Niech Cię Zakole" produktów i potraw wytwarzanych wyłącznie z rodzimych ras hodowanych lokalnie.