|

Pokaz kulinarny na Frymarku w Bydgoszczy

Zapraszamy mieszkańców Bydgoszczy i okolic, 6 czerwca na Frymark (ul. Gdańska 8), gdzie  w godzinach od 10.00 do 13.00  odbędą się pokazy kulinarne połączone z degustacją, których motywem przewodnim jest jagnięcina i baranina. Frymark Bydgoski to coniedzielny targ regionalnych produktów żywnościowych i ekologicznych od rolników, połączony ze sprzedażą rękodzieła. Podczas najbliższego Frymarku, na stoisku informacyjnym Instytutu Zooetchniki – Państwowy Instytut Badawczy w Balicach, mistrz kulinarny Piotr Lenart zaprezentuje potrawy i produkty z jagnięciny i baraniny.

 

Instytut Zootechniki - Państwowy Instytut Badawczy wraz z partnerami: Kujawko - Pomorską Organizacją Turystyczną i Biurem Turystycznym COPERNICANA Anna Gajewska, rozpoczął realizację projektu pn:  „Co z zagrody to na stole” na hasło „Niech Cię Zakole” - kołudzka gęsina, z merynosa jagnięcina i złotnicka wieprzowina w lokalnej marce turystyczno – kulinarnej”.  Celem projektu jest  wdrożenie do lokalnej gastronomii i agroturystyk z regionu Zakola Dolnej Wisły produktów i potraw wytwarzanych wyłącznie z rodzimych ras, hodowanych lokalnie.  Będzie to również promocja szlaku kulinarnego Doliny Wisły "Niech Cię Zakole".