
We wrześniu, w „Restauracji Ostromecka” w Ostromecku (gm. Dąbrowa Chełmińska) odbyły się warsztaty edukacyjno-wdrożeniowe pt. Efektywne i kreatywne wykorzystanie tuszki gęsi kołudzkiej w potrawach, przetwórstwie garmażeryjnym i wędliniarskim z uwzględnieniem aspektów lokalnej tradycji kulinarnej.
Warsztaty miały na celu przeszkolenie restauratorów i gastronomów w zakresie poszerzenia swojej oferty o potrawy i produkty wytwarzane z rodzimej Gęsi Białej Kołudzkiej. Dotyczyły szczególnie efektywnego wykorzystania tusz, przygotowania do sprzedaży elementów tuszki gęsiej i konfekcjonowania półproduktów.
W szkoleniu wzięli udział właściciele i personel podmiotów gastronomicznych oraz agroturystycznych ze szlaku „Nich Cię Zakole” z Doliny Dolnej Wisły. Potrawy przygotowane wg starych i nowych przepisów testowali „lansjerzy kulinarni”.
Warsztaty trwały dwa dni, w tym:
Pierwszy dzień:
Panel teoretyczny:
- Rodzime rasy gęsie – charakterystyka, walory i atuty w świetle wyników badań naukowych.
- Tuszka gęsi białej kołudzkiej – pokaz rozbioru na elementy z komentarzem nt. walorów kulinarnych i ich zwyczajowego – tradycyjnego wykorzystania w lokalnym przetwórstwie.
Prowadzenie: dr inż. Halina Bielińska – Dyrektor Zakładu Doświadczalnego w Kołudzie Wielkiej
Panel praktyczny:
- Tradycyjne potrawy z gęsiny, w tym umieszczone na Liście Produktów Tradycyjnych Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi, uznane za regionalne w regionie kujawsko – pomorskim i pomorskim. Trzy potrawy wybrane z Zeszytu Kulinarnego (materiał szkoleniowy).
- Wyroby garmażeryjne z regionu kujawsko – pomorskiego/pomorskiego na podstawie Zeszytu Kulinarnego.
- Konfekcjonowanie potraw/wyrobów na wynos
Prowadzenie: ekspert kulinarny Piotr Lenart
Kolacja z testowanych produktów - Prezentacja z ewaluacją potraw i produktów.
Drugi dzień:
Panel teoretyczny:
- „Od przekąski do pieczonej gąski” - przykładowe menu z gęsiny w restauracjach, kompozycja dla grup wycieczkowych, odwiedzających szlak.
Prowadzenie: ekspert kulinarny Piotr Lenart
Panel praktyczny:
- „Od przekąski, przez zupę, po danie główne” - wykonanie trzech dowolnie wybranych produktów z gęsiny (praca zespołowa).
- Wyroby wędliniarskie z gęsiny (praca zespołowa).
- Konfekcjonowanie potraw i wyrobów wędliniarskich na wynos.
Prowadzenie: ekspert kulinarny Piotr Lenart
Kolacja „Gęś w Trzech Aktach z Antraktem” – Prezentacja i testowanie produktów i potraw z rodzimej rasy gęsi jako propozycji produktu markowego w Kujawsko-Pomorskim.
Warsztaty przeprowadzono w ramach projektu realizowanego przez Instytut Zooetchniki – Państwowy Instytut Badawczy w Krakowie wraz z partnerami: Kujawko - Pomorską Organizacją Turystyczną i Biurem Turystycznym COPERNICANA Anna Gajewska, pn: „Co z zagrody to na stole” na hasło „Niech Cię Zakole” - kołudzka gęsina, z merynosa jagnięcina i złotnicka wieprzowina w lokalnej marce turystyczno – kulinarnej, współfinansowanego ze środków UE w ramach Schematu II Pomocy Technicznej Krajowa Sieć Obszarów Wiejskich PROW 2014-2020.
Celem projektu jest wprowadzenie do lokali gastronomicznych i gospodarstw agroturystycznych, oferujących wyżywienie na szlaku kulinarnym "Niech Cię Zakole" w Dolinie Dolnej Wisły, produktów i potraw wytwarzanych wyłącznie z rodzimych ras hodowanych lokalnie.