
W dniach 12-13 października Instytut Zootechniki PIB zorganizował na terenie „Wilkowej Chaty” w miejscowości Wielgie, warsztaty edukacyjno-wdrożeniowe pt. Efektywne i kreatywne wykorzystanie półtuszy wieprzowej rasy złotnicka pstra w potrawach oraz przetwórstwie garmażeryjnym i wędliniarskim z uwzględnieniem aspektów lokalnej tradycji kulinarnej.
Warsztaty miały na celu przekazanie uczestnikom praktycznej wiedzy, jak poprzez efektywne wykorzystanie tuszy, przygotowanie do sprzedaży elementów i konfekcjonowanie półproduktu, skuteczne wprowadzać do oferty restauracji potrawy i produkty wytwarzane z rodzimej rasy świni złotnickiej pstrej.
W wydarzeniu udział wzięli właściciele i kucharze podmiotów gastronomicznych i agroturystycznych ze szlaku „Nich Cię Zakole”, zlokalizowanego w Dolinie Dolnej Wisły. Przygotowane potrawy testowała grupa „lansjerów kulinarnych”. Łącznie w warsztatach uczestniczyły 32 osoby, pochodzące z województwa kujawsko-pomorskiego i pomorskiego.
Warsztaty trwały dwa dni, w tym:
Pierwszy dzień:
Panel teoretyczny:
- Rodzime rasy świń – charakterystyka, walory i atuty w świetle wyników badań naukowych.
- Prezentacja elementów tuszki wieprzowej rasa złotnicka pstra z komentarzem dot. walorów kulinarnych i ich zwyczajowego – tradycyjnego wykorzystania w lokalnym przetwórstwie.
Prowadzenie: dr hab. Magdalena Szyndler – Nędza, ekspert nauk rolniczych w dyscyplinie zootechnika
Panel praktyczny:
- Tradycyjne potrawy z wieprzowiny rodzimych ras, w tym umieszczone na Liście Produktów Tradycyjnych Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi, uznane za regionalne w regionie kujawsko – pomorskim i pomorskim. Trzy potrawy wybrane z Zeszytu Kulinarnego (materiał szkoleniowy) z aranżacją do podania.
- Wyroby garmażeryjne z regionu kujawsko – pomorskiego/pomorskiego. Trzy wyroby wybrane z Zeszytu Kulinarnego z aranżacją do podania.
- Konfekcjonowanie potraw/wyrobów na wynos
Prowadzenie: ekspert kulinarny Piotr Lenart
Kolacja z testowanych produktów - Prezentacja z ewaluacją potraw i produktów.
Drugi dzień:
Panel teoretyczny:
- Przykładowe menu z wieprzowiny (złotnicka pstra, rasa rodzima) w restauracjach, biorących udział w warsztatach, w tym menu dla grup wycieczkowych odwiedzających szlak.
Prowadzenie: ekspert kulinarny Piotr Lenart
Panel praktyczny:
- „Od przekąski, przez zupę, po danie główne” - wykonanie trzech dowolnie wybranych potraw z wieprzowiny (praca zespołowa).
- „Produkty wędliniarskie z wieprzowiny złotnickiej pstrej” - wykonanie trzech dowolnie wybranych produktów z wieprzowiny (praca zespołowa).
- Konfekcjonowanie wyrobów wędliniarskich na wynos.
- „Potrawy i wyroby ze świniobicia” - prezentacja i testowanie z ewaluacją produktów i potraw. „Potrawy i produkty z rodzimej rasy – złotnicka pstra” jako produkt markowy.
Prowadzenie: ekspert kulinarny Piotr Lenart
Kolacja z testowanych produktów.
Warsztaty zostały zroganizowane w ramach projektu realizowanego przez Instytut Zooetchniki – Państwowy Instytut Badawczy w Krakowie wraz z partnerami: Kujawko - Pomorską Organizacją Turystyczną i Biurem Turystycznym COPERNICANA Anna Gajewska, pn: „Co z zagrody to na stole” na hasło „Niech Cię Zakole” - kołudzka gęsina, z merynosa jagnięcina i złotnicka wieprzowina w lokalnej marce turystyczno – kulinarnej, współfinansowanego ze środków UE w ramach Schematu II Pomocy Technicznej Krajowa Sieć Obszarów Wiejskich PROW 2014-2020.
Celem projektu jest wdrażenie produktów i potraw wytwarzanych wyłącznie z rodzimych ras hodowanych lokalnie, do lokali gastronomicznych i gospodarstw agroturystycznych oferujących wyżywienie, zlokalizowanych na szlaku kulinarnym "Niech Cię Zakole" w Dolnej Dolinie Wisły.