Konferencja w Łysomicach pn. „Anty Age - w jaki sposób produkty rolne wpływają na jakość i długość życia”

W pierwszych dniach listopada odbyła się konferencja poświęcona zagadnieniom uprawy, hodowli, przetwarzania i konserwacji produktów rolniczych, wzmacniających ich prozdrowotne działanie. Podczas dwudniowego spotkania wykładowcy, wybitni eksperci dzielili się swoją wiedzą na temat wpływu żywności na jakość życia i jego długość. Podczas wykładów uczestniczki spotkania mogły się dowiedzieć jak żywność produkowana metodami ekologicznymi, żywność organiczna wpływają na stan zdrowia, hormony, czy psychikę i rozwój dzieci, jakie związki występują pomiędzy stosowaniem środków ochrony roślin, a stanem zdrowia rolników i konsumentów, a specjaliści od chorób cywilizacyjnych i przedstawiciele inspekcji, zajmujący się jakością żywności, przekazali wiedzę na temat substancji i składników mających wpływ na stan zdrowia i procesy chorobotwórcze.
Prezentacje wykładowców poniżej:
1. Jak żywność organiczna wpływa na stan hormonów, płodność i zdrowie psychiczne.
2. Odżywianie, ruch, życie bez stresu, czyli coś dla ciała coś dla ducha - inwestycja w zdrowie.
3. Probiotyki w polu i zagrodzie.
4. Warto wiedzieć –co znajdziemy na etykiecie produktu.
5. Właściwości zdrowotne starych gatunków zbóż.
6. Wpływ żywienia na raka jelita grubego.